Επένδυση στο metaverse: Ένας οδηγός για αρχάριους - MC-EDUCATE

Επένδυση στο metaverse: Ένας οδηγός για αρχάριους

Επένδυση στο metaverse: Ένας οδηγός για αρχάριους

Το μέλλον του Διαδικτύου περιλαμβάνει εικονικούς κόσμους όπου οι άνθρωποι μπορούν να αλληλεπιδρούν χωρίς τα όρια του φυσικού χώρου. Καλώς ήρθατε στην εποχή του μετασύμπαντος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αυτά τα εικονικά περιβάλλοντα θα μπορούσαν να είναι η επόμενη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία.

Αν και το Metaverse εξακολουθεί να εξελίσσεται, η τεχνολογία μπορεί να φέρει επανάσταση από το ηλεκτρονικό εμπόριο μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακόμη και τα ακίνητα. Καθώς το κοινό για αυτά τα εικονικά περιβάλλοντα αυξάνεται, όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των εταιρειών που προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτήν την τάση. Το Facebook, για παράδειγμα, έχει μετονομάσει το όνομά του σε «Meta» (FB) και σχεδιάζει να επενδύσει δισεκατομμύρια στη φιλοδοξία του να δημιουργήσει το metaverse.

Σε αυτόν τον εύχρηστο οδηγό για αρχάριους, στοχεύουμε να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα τι είναι το metaverse και πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από την τεχνολογία.

Τι είναι το metaverse;

Τις τελευταίες δεκαετίες, η τεχνολογία του Διαδικτύου έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τον κόσμο, δίνοντάς μας απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες και διευρύνοντας τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις. Η επόμενη εξέλιξη στην τεχνολογία, ωστόσο, πιθανότατα θα είναι πιο καθηλωτική.

Οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να αναπτύξουν εικονικά περιβάλλοντα χάρη στη μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ, την ταχύτερη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση. Αυτοί οι χώροι στοχεύουν να δώσουν στους συμμετέχοντες την αίσθηση ότι είναι παρόντες χωρίς να φεύγουν από εκεί που βρίσκονται. Χρησιμοποιώντας ολογράμματα που τροφοδοτούνται από σετ εικονικής πραγματικότητας ή άλλες συσκευές, εταιρείες όπως η Meta υπόσχονται να δώσουν στους ανθρώπους την ευκαιρία «να κάνουν σχεδόν οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε», όπως εξήγησε σε πρόσφατο βίντεο ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg.

Οι άνθρωποι μπορούν να τηλεμεταφέρονται ως avatars σε εικονικά περιβάλλοντα για να εργαστούν, να παίξουν, να ψωνίσουν, να ασκηθούν, να μάθουν και να βιώσουν τις περισσότερες δραστηριότητες της ζωής ψηφιακά σε αυτόν τον μελλοντικό κόσμο. Οι χρήστες μπορούν επίσης να αναπαράγουν στοιχεία της πραγματικής ζωής, όπως τη διακόσμηση του σπιτιού ή του γραφείου τους, ενώ ενσωματώνουν αποδόσεις προηγμένων γραφικών, όπως μια παραλία στη Χαβάη. Με την ανάμειξη του φανταστικού με το πραγματικό, η εικονική πραγματικότητα εξιδανικεύεται, όπως περιγράφει ο Meta.

«Όταν βρίσκεστε σε μια συνάντηση στο μετασύμπαντο, θα νιώθετε σαν να βρίσκεστε στο δωμάτιο μαζί, να κάνετε οπτική επαφή, να έχετε μια κοινή αίσθηση του χώρου και όχι απλώς να κοιτάτε ένα πλέγμα προσώπων σε μια οθόνη», εξηγεί ο Zuckerberg. Το ίδιο συναίσθημα μεταφράζεται σε όλες τις εμπειρίες σε εικονικούς κόσμους. Ένας δάσκαλος, για παράδειγμα, θα μπορούσε να μεταφέρει μαθητές στην αρχαία Ρώμη ή στα βάθη του δάσους του Αμαζονίου μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας, μιας βελτιωμένης εκδοχής του φυσικού κόσμου. 

Επένδυση σε εικονικούς κόσμους: Πώς μοιάζει η αγορά;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι εικονικοί κόσμοι δεν είναι νέοι. Εταιρείες όπως οι Nintendo, Decentraland, The Sandbox και Roblox (RBLX) λειτουργούν σε χώρους εικονικής πραγματικότητας εδώ και χρόνια. Σε συνδυασμό, αυτές οι εταιρείες προσελκύουν εκατομμύρια χρήστες. Ωστόσο, για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, το διακύβευμα είναι υψηλό, καθώς στοχεύουν να φέρουν κοντά αυτές τις ανόμοιες κοινότητες σε ένα ενοποιημένο μετασύμπαντο. Και με αυτόν τον στόχο, ελπίζουν επίσης να συλλάβουν ένα κομμάτι από τα δισεκατομμύρια δολάρια που διακυβεύονται.
 
Η επενδυτική εταιρεία Grayscale, για παράδειγμα, εκτιμά ότι τα παγκόσμια έσοδα μόνο από τα εικονικά παιχνίδια θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025 από 180 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, αύξηση 122%.
 
«Οι κοινωνικές μας ζωές και τα παιχνίδια συγκλίνουν και δημιουργούν μια μεγάλη, ταχέως αναπτυσσόμενη καταναλωτική οικονομία εικονικών αγαθών», έγραψαν αναλυτές της Grayscale σε μια έκθεση έρευνας. Οι δημιουργοί περιεχομένου και άλλοι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να ανταλλάσσουν εικονικά αγαθά στην οικονομία του metaverse. «Αυτό το νέο παράδειγμα επιτρέπει στους χρήστες να κατέχουν τα ψηφιακά τους στοιχεία ως μη ανταλλάξιμα μάρκες (NFT), να τα ανταλλάσσουν με άλλους στο παιχνίδι και να τα μεταφέρουν σε άλλες ψηφιακές εμπειρίες, δημιουργώντας μια εντελώς νέα εγγενή οικονομία ελεύθερης αγοράς στο διαδίκτυο που μπορεί να κερδίζει χρήματα στον φυσικό κόσμο».
 
Και πολλές μεγάλες εταιρείες αρχίζουν να μπαίνουν μέσα. Η γκαλερί τέχνης Sotheby's (BID) ανακοίνωσε πέρυσι ότι οι πωλήσεις NFT έφτασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια και άρχισε να λειτουργεί το Sotheby's Metaverse, μια νέα εικονική γκαλερί στην Decentraland που επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν διαθέσιμα ψηφιακά έργα τέχνης. Ομοίως, η Nike ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2021 μια επέκταση του ψηφιακού της αποτυπώματος μέσω της εξαγοράς της RTFKT, μιας εταιρείας εικονικών sneaker. Άλλες μάρκες ραπτικής όπως η Givenchy, η Gucci, η Dolce & Gabbana και η Adidas, για να αναφέρουμε μερικές, έχουν πραγματοποιήσει εικονικές επιδείξεις μόδας στο metaverse.
 
Ομοίως, καλλιτέχνες της ποπ, όπως η Ariana Grande και ο Lil Nas X, έχουν κάνει εικονικές συναυλίες στο metaverse, προσελκύοντας εκατομμύρια θαυμαστές από όλο τον κόσμο. Η οικονομία του μεταβόλου ανοίγει επίσης νέες επενδύσεις σε ακίνητα. Μερικοί επενδυτές έχουν πληρώσει εκατομμύρια δολάρια για «ψηφιακή γη» σε πλατφόρμες μεταστρώματος όπως το The Sandbox, ελπίζοντας να ζήσουν δίπλα σε διασημότητες όπως ο ράπερ Snoop Dogg.
 

Πώς να επενδύσετε στο metaverse

Για πολλούς μεμονωμένους επενδυτές, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να έχετε ήδη κάποια έκθεση στο metaverse, καθώς πολλές μεγάλες δημόσιες εταιρείες των ΗΠΑ είτε συμμετέχουν ήδη είτε αναζητούν ενεργά να επενδύσουν στην τεχνολογία.
 
Η Microsoft (MSFT) ανακοίνωσε πρόσφατα το σχέδιό της να εξαγοράσει την Activision Blizzard για 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη συμφωνία gaming στην ιστορία - και ένα μεγάλο στοίχημα για την επέκταση του metaverse. «Το gaming είναι η πιο δυναμική και συναρπαστική κατηγορία ψυχαγωγίας σε όλες τις πλατφόρμες σήμερα και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλατφορμών metaverse», δήλωσε ο CEO της Microsoft, Satya Nadella.
 
Άλλες δημόσιες εταιρείες, όπως η NVIDIA (NVDA), μια εταιρεία ημιαγωγών που τροφοδοτεί τα γραφικά υπολογιστών, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του metaverse. Ομοίως, η Autodesk (ADSK) και η Unity Software (U), κατασκευαστές λογισμικού που επιτρέπουν σε αρχιτέκτονες και σχεδιαστές να δημιουργούν τρισδιάστατα μοντέλα, και ο πάροχος τεχνολογίας cloud Fastly (FSLY) είναι επίσης κορυφαία ονόματα στον χώρο.
 
Για όσους αναζητούν ευρύτερη έκθεση, το Roundhill Ball Metaverse ETF (META) προσφέρει έναν αποτελεσματικό και εύκολο τρόπο για να επενδύσετε σε μετοχές που αφορούν συγκεκριμένα το metaverse. Το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και έχει αναλογία εξόδων 0,75%.
 
Και φυσικά, πολλοί επενδυτές έχουν έκθεση σε κρυπτονομίσματα, NFT και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν μέρος του μετα-οικοσυστήματος. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις επενδύσεις ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους και πρόσθετη αστάθεια από τις παραδοσιακές συμμετοχές. Επομένως, είναι πάντα σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη την ανοχή σας στον κίνδυνο, να κάνετε την έρευνά σας και να είστε ήσυχοι με αυτό που μπορεί να είστε διατεθειμένοι να χάσετε. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατοχή ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου με μια σειρά από τις καλύτερες επενδύσεις είναι ένας έξυπνος τρόπος.
 
Image

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ στο Digital Marketing & SEO

 

Αυτός ο ιστότοπος έχει σκοπό να μαζέψει μια βάση δεδομένων απο Know How tips σε τομείς τεχνολογίας πληροφορικής, δωρεάν digital marketing, Linux, Windows, SEO κ.α.

Επίσης δείχνω τεχνικές affiliate marketing, make money online, απο προσωπικές εμπειρίες