Τι είναι το Blockchain: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (2022) - MC-EDUCATE

Τι είναι το Blockchain: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (2022)

Τι είναι το Blockchain

Η ζωή εξαρτάται από την εξέλιξη, τη φυσική επιλογή και την αλλαγή. Δίνει νόημα στη ζωή μας και στον κόσμο. Mας βοηθά να παραμένουμε ενημερωμένοι, να προσαρμοστούμε και να προσαρμοστούμε. Και αυτή η νοοτροπία μας οδήγησε σε κρυπτονομίσματα που βασίζονται στο Blockchain. Τι είναι όμως το blockchain; Πώς λειτουργεί; Ας μάθουμε τα πάντα για το σύστημα κρυπτογράφησης.

Όταν κάνετε τις πληρωμές στο διαδίκτυο, παρέχετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Και αν δεν έχετε πιστωτική κάρτα, τότε μπορείτε να επιλέξετε την τραπεζική μεταφορά. Με την άνοδο των κρυπτονομισμάτων, αυτές οι μέθοδοι παλιώνουν.

Κι αν σου πω ότι μπορείς να κάνεις τις συναλλαγές και πολλές άλλες εργασίες χωρίς να δώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία; Και μπορείτε να τα κάνετε όλα χωρίς τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες ή τρίτους. Δεν είναι καταπληκτικό; Η απάντηση στο «πώς» είναι ένα blockchain!

Είναι σαν μια βάση δεδομένων όπου αποθηκεύετε ενημερωτικά μπλοκ συνδεδεμένα μεταξύ τους. Γι' αυτό το ονομάζουμε Blockchain, την αλυσίδα των μπλοκ. Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και μπορείτε ακόμη και να κάνετε εξόρυξη κρυπτογράφησης Android στα τηλέφωνά σας σήμερα.

Συνεχίστε να διαβάζετε εάν θέλετε να κατανοήσετε λεπτομερώς την έννοια του Blockchain.

Δύο μαθηματικοί, ο Stuart Haber και ο W. Scott Stornetta, έριξαν για πρώτη φορά το φως στην τεχνολογία Blockchain το 1991. Αρχικά, ο στόχος ήταν να εφαρμοστεί ένα σύστημα που θα ήταν αδύνατο να παραβιαστεί η χρονική σήμανση.

Στη συνέχεια, το 1990, ο Nick Szabo πρότεινε τη χρήση του Blockchain για την εξασφάλιση ενός συστήματος ψηφιακών πληρωμών που ονομάζεται «Bit Gold». Αλλά κανείς δεν το έκανε ποτέ, μέχρι που ο Satoshi Nakamoto ισχυρίστηκε ότι εφηύρε το πρώτο Blockchain και Bitcoin.

What is Blockchain? Τι είναι το Blockchain;

Με απλά λόγια, ένα Blockchain είναι μια κατανεμημένη βάση δεδομένων που μοιράζεται μεταξύ των κόμβων ενός δικτύου υπολογιστών. Αποθηκεύει πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι άκουσαν για το Blockchain αφού άρχισαν να ψάχνουν για το Bitcoin.

What is blockchain

 

Το Oxford Languages το ορίζει ως ένα σύστημα στο οποίο διατηρείται ένα αρχείο συναλλαγών που γίνονται σε bitcoin ή άλλο κρυπτονομίσματα σε πολλούς υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι σε ένα δίκτυο peer-to-peer.

Και εδώ είναι ο ορισμός του Blockchain από την Investopedia:

«Ένα blockchain είναι ένα ψηφιακά κατανεμημένο, αποκεντρωμένο, δημόσιο βιβλίο που υπάρχει σε ένα δίκτυο. Είναι πιο αξιοσημείωτο στη χρήση του με κρυπτονομίσματα».

Το Blockchain έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα συστήματα κρυπτονομισμάτων, διασφαλίζοντας ένα ασφαλές και αποκεντρωμένο αρχείο συναλλαγών.

Το μοναδικό πράγμα που έφερε στο τραπέζι το Blockchain ήταν ότι εγγυήθηκε την πιστότητα και την ασφάλεια ενός αρχείου δεδομένων και τα έκανε όλα χωρίς την ανάγκη ενός αξιόπιστου τρίτου μέρους.

Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός Blockchain και μιας βάσης δεδομένων είναι ο τρόπος με τον οποίο δομούν τα δεδομένα.

Τα βασικά βήματα που ακολουθεί ένα blockchain είναι:

  • Συλλέγει πληροφορίες σε ομάδες που ονομάζονται «Μπλοκ».
  • Κάθε μπλοκ έχει μια συγκεκριμένη χωρητικότητα αποθήκευσης και κλείνει και συνδέεται με ένα μπλοκ που είχε προηγουμένως εξυπηρετηθεί μόλις γεμίσει.
  • Αυτό σχηματίζει μια αλυσίδα που ονομάζεται "Blockchain".
  • Οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες θα προστεθούν σε ένα μπλοκ που δημιουργήθηκε πρόσφατα μέχρι να γεμίσει η χωρητικότητά του. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται συνεχώς.
  • Κάθε μπλοκ στην αλυσίδα έχει μια ακριβή χρονική σήμανση όταν προστίθεται στην αλυσίδα, η οποία δεν μπορεί να παραβιαστεί.

Ας μάθουμε πώς λειτουργεί το Blockchain λεπτομερώς.

Διαδικασία συναλλαγής: Πώς λειτουργεί το Blockchain;

Το Blockchain καταγράφει ψηφιακές πληροφορίες και τις διανέμει στο δίκτυο χωρίς να τις αλλάζει. Είναι το θεμέλιο των αμετάβλητων λογιστικών βιβλίων που δεν μπορείτε να διαγράψετε, να αλλάξετε ή να καταστρέψετε. Γι' αυτό είναι επίσης γνωστό ως «Τεχνολογία Κατανεμημένης Λογιστικής» ή DLT.

What is Blockchain 1

Ετσι δουλευει:

  • Κάποιος ή ένας υπολογιστής κάνει συναλλαγές
  • Η συναλλαγή μεταδίδεται μέσω του δικτύου
  • Δίκτυο υπολογιστών λύνει εξισώσεις για να επιβεβαιώσει τη συναλλαγή
  • Η συναλλαγή προστίθεται σε μπλοκ εάν επιβεβαιωθεί
  • Τα μπλοκ συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας μια ολόκληρη ιστορία

Και αυτό είναι μόνο! Φαίνεται μια περίπλοκη εργασία, αλλά γίνεται σε λίγα λεπτά με τη σύγχρονη τεχνολογία. Και επειδή η τεχνολογία προχωρά ραγδαία, περιμένω να συμβεί πιο γρήγορα από ποτέ.

Μια νέα συναλλαγή εισέρχεται στο σύστημα. Στη συνέχεια μεταδίδεται σε ένα δίκτυο υπολογιστών peer-to-peer διάσπαρτων σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Το δίκτυο των υπολογιστών στη συνέχεια λύνει εξισώσεις για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα της συναλλαγής.

Τοποθετείται σε μπλοκ μετά την επιβεβαίωση. Όλα τα μπλοκ συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας μια μακρά αλυσίδα της μόνιμης ιστορίας όλων των συναλλαγών.

 

How are Blockchains used?
Πώς χρησιμοποιούνται τα Blockchains;

Αν και το Blockchain είναι ένα μεγάλο μέρος του κρυπτονομίσματος, δεν είναι η μόνη χρήση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Blockchain για την αξιόπιστη αποθήκευση δεδομένων των συναλλαγών σας. Οι άνθρωποι το μπερδεύουν με κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum.

Το Blockchain έχει ήδη υιοθετηθεί από τις Walmart, AIG, Siemens, Pfizer και Unilever. Για παράδειγμα, το Food Trust της IBM το χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί το ταξίδι του φαγητού πριν φτάσει στον τελικό προορισμό του.

Τώρα, σε κάποιους από εσάς, αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο υπερβολικό. Αλλά ο λόγος για τον εντοπισμό των τροφίμων είναι ότι η βιομηχανία τροφίμων έχει δει αμέτρητα κρούσματα E. coli και Salmonella. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις όπου κάποιο επικίνδυνο υλικό έχει εισαχθεί κατά λάθος στο φαγητό.

Η ανίχνευση και ο εντοπισμός των αιτιών της επιδημίας ήταν πάντα μια πρόκληση που απαιτεί χρόνο. Ωστόσο, χάρη στο Blockchain, τα τρόφιμα εντοπίζονται πλέον και οι εταιρείες γνωρίζουν ακριβώς πού σταμάτησε το φορτηγό τροφίμων προτού φτάσει στην προβλεπόμενη θέση.

Αυτό τους επιτρέπει να καταλήγουν πολύ πιο γρήγορα σε περίπτωση οποιουδήποτε κινδύνου για την υγεία. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες χρήσεις του Blockchain.

 Τι είναι η Αποκέντρωση Blockchain;

Η αποκέντρωση καθιστά το Blockchain ασφαλές ακόμα κι αν είναι δημόσιο. Μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτό χρησιμοποιώντας απλώς μια σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Blockchain Decentralization

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου είχατε όλα τα δεδομένα σας αποθηκευμένα σε ένα μέρος και αυτό το ένα "ασφαλές" μέρος τίθεται σε κίνδυνο; Ακόμα κι αν δεν το έχετε αντιμετωπίσει ποτέ, μπορώ να είμαι σίγουρος ότι δεν ακούγεται σαν ένα σενάριο στο οποίο θα θέλατε να βρίσκεστε.

Το Blockchain έχει έναν τρόπο να αποφύγει αυτήν την κατάσταση. Διασκορπίζει τις πληροφορίες σε πολλούς υπολογιστές που βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες στον κόσμο. Αυτό δημιουργεί πλεονασμό. Εάν κάποιος καταφέρει με κάποιο τρόπο να διαγράψει, να τροποποιήσει ή να καταστρέψει ένα ιστορικό συναλλαγών από ένα μέρος, δεν θα επηρεάσει τους άλλους κόμβους.

Αντίθετα, οι άλλοι κόμβοι θα διασταυρώσουν και θα εντοπίσουν τον κόμβο με τις εσφαλμένες πληροφορίες. Αυτό ονομάζεται "Αποκέντρωση", που σημαίνει ότι όλες οι πληροφορίες δεν αποθηκεύονται σε μια ενιαία κεντρική τοποθεσία.

Αυτό κάνει τις πληροφορίες και το ιστορικό να είναι μη αναστρέψιμα. Έτσι, το Blockchain δεν είναι μόνο ένα αξιόπιστο μέρος για το ιστορικό συναλλαγών, αλλά μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε για τη διατήρηση δεδομένων. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε αναπόσπαστα πράγματα όπως νομικά συμβόλαια, ταυτότητες πολιτειών ή ακόμα και απόθεμα προϊόντων μιας εταιρείας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Blockchain

Όπως όλα όσα υπάρχουν στον κόσμο, έτσι και το Blockchain έχει πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε αυτήν την ενότητα, θα τα μελετήσετε σε κουκκίδες.

Pros and Cons

 

Πλεονεκτήματα

  • Βελτιωμένη ακρίβεια επειδή καταργεί την ανθρώπινη συμμετοχή στη διαδικασία επαλήθευσης
  • Οι πληροφορίες είναι πολύ πιο δύσκολο να παραβιαστούν λόγω της αποκέντρωσης
  • Ασφαλείς, ιδιωτικές και αποτελεσματικές συναλλαγές
  • Παρέχει μια τραπεζική εναλλακτική καθώς και έναν πολύ πιο ασφαλή τρόπο αποθήκευσης προσωπικών πληροφοριών για τους πολίτες

Μειονεκτήματα

  • Η εξόρυξη bitcoin συνοδεύεται από υψηλό κόστος τεχνολογίας
  • Η αποθήκευση δεδομένων έχει περιορισμούς
  • Υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί για παράνομες δραστηριότητες
  • Οι κανονισμοί παραμένουν πάντα αβέβαιοι καθώς διαφέρουν ανάλογα με τη δικαιοδοσία.

Frequently Asked Questions (FAQs) on Blockchain

Σε αυτήν την ενότητα, θα απαντήσω στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το blockchain.

Είναι το Blockchain κρυπτονόμισμα;

Το ίδιο το Blockchain δεν είναι ένα κρυπτονόμισμα αλλά μια τεχνολογία που καθιστά δυνατό το κρυπτογραφικό φαινόμενο. Είναι ένα ψηφιακό βιβλίο που καταγράφει κάθε συναλλαγή κρυπτογράφησης απρόσκοπτα.

Είναι δυνατόν να χακαριστεί το Blockchain;

Για να μπω κατευθείαν στην ουσία, ναι. Το blockchain μπορεί θεωρητικά να παραβιαστεί, αλλά ένα δίκτυο χρηστών το εξετάζει συνεχώς, καθιστώντας το ένα πολύπλοκο έργο που πρέπει να επιτευχθεί.

Ποια είναι η πιο σημαντική εταιρεία blockchain;

Υπάρχουν πολλές εταιρείες blockchain στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, η Coinbase Global κατέχει επί του παρόντος τη θέση ως η μεγαλύτερη εταιρεία blockchain με αξιέπαινες υποδομές, υπηρεσίες και τεχνολογία για την οικονομία κρυπτογράφησης.

Σε ποιον ανήκει το Blockchain;

Το Blockchain είναι μια τεχνολογία που δεν ανήκει σε κανέναν. Είναι μια αλυσίδα από κατανεμημένα λογιστικά βιβλία που συνδέονται με κόμβους. Και ο κόμβος μπορεί να είναι οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή. Έτσι, κανένας υπολογιστής ή άνθρωπος δεν μπορεί να κατέχει την αλυσίδα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Bitcoin και Blockchain;

Το Bitcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα και το Blockchain είναι ένα κατανεμημένο βιβλίο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin όπως και κάθε άλλο κρυπτονόμισμα τροφοδοτείται από την τεχνολογία Blockchain. Και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για πολλές άλλες χρήσεις επίσης.

Ποια είναι σημαντικά κρυπτονομίσματα εκτός από το Bitcoin;

Υπάρχουν περισσότερα από 10000 κρυπτονομίσματα στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Το Ethereum, το Cardano, το Litecoin, το Polkadot και το Tether είναι μερικά από τα κορυφαία κρυπτονομίσματα. Μαζί με αυτούς, λατρεύω τα Solana, Avalanche, USD Coin και Binance Coin.

Ελπίζω τώρα να γνωρίζετε τα πάντα για τα blockchain και τη σημασία τους. Επειδή θα είναι το μέλλον μας, γι' αυτό μάθετε όσο μπορείτε.

 

 
Image

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ στο Digital Marketing & SEO

 

Αυτός ο ιστότοπος έχει σκοπό να μαζέψει μια βάση δεδομένων απο Know How tips σε τομείς τεχνολογίας πληροφορικής, δωρεάν digital marketing, Linux, Windows, SEO κ.α.

Επίσης δείχνω τεχνικές affiliate marketing, make money online, απο προσωπικές εμπειρίες